ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΩΝΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΓΩΝΑ 10ΚΜ


Ο αγώνας έχει εκκίνηση και τερματισμό στην περιοχή των ΚΤΕΛ Αργοστολίου, απέναντι από το cafe ΣΟΥΛΑΤΣΟ. Μετά την εκκίνηση, αφήνουμε πίσω μας το ιστορικό μνημείο της Γέφυρας Δεβοσέτου και διανύουμε τα πρώτα 2200 μ στον επίπεδο χωματόδρομο περιμετρικά της Λιμνοθάλασσας του Κουτάβου.Στο σημείο διασταύρωσης του χωματόδρομου με το κεντρικό οδικό δίκτυο, εκεί όπου βρίσκεται το υδραγωγείο της πόλης (Νερομάνα), ξεκινάει ανηφορικό πεζοπορικό μονοπάτι 1300μ. και υψομετρικής 220μ., το οποίο οδηγεί στα Άνω Κυκλώπεια Τείχη, της παλιάς επαρχίας της Κράνης.

Έχοντας ήδη διανύσει 3500μ. μιας πολύ όμορφης διαδρομής, συνεχίζουμε κινούμενοι παράλληλα με τα τείχη και κατηφορίζουμε για το μοναδικό σταθμό ανεφοδιασμού, που βρίσκεται στο 5o χλμ του αγώνα. Από εδώ ξεκινά η επιστροφή από τεχνικό κατηφορικό μονοπάτι, μήκους 1200μ., που καταλήγει σε αγροτικό δρόμο μικρής κατηφορικής κλίσης, εώς το 7ο χλμ.

Στο τέλος του αγροτικού δρόμου, συναντάμε το τελευταίο ανηφορικό κομμάτι, μήκους 50 μέτρων, το οποίο μας οδηγεί στα Κάτω Κυκλώπεια Τείχη. Από εκεί αντικρίζουμε την εξαιρετική θέα προς τον κόλπο του Αργοστολίου. Η διαδρομή ολοκληρώνεται με την επιστροφή μας, μέσω του περιμετρικού χωματόδρομου της Λιμνοθάλασσας του Κουτάβου. 2200 μ ακόμη για τον τερματισμό!

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΓΩΝΑ 19500ΚΜ


Ο αγώνας έχει εκκίνηση και τερματισμό στην περιοχή των ΚΤΕΛ Αργοστολίου, απέναντι από το cafe ΣΟΥΛΑΤΣΟ.

Μετά την εκκίνηση, αφήνουμε πίσω μας το ιστορικό μνημείο της Γέφυρας Δεβοσέτου και διανύουμε τα πρώτα 2200μ στον επίπεδο χωματόδρομο περιμετρικά της Λιμνοθάλασσας του Κουτάβου. Στο σημείο διασταύρωσης του χωματόδρομου με το κεντρικό οδικό δίκτυο, εκεί όπου βρίσκεται το υδραγωγείο της πόλης (Νερομάνα) , συνεχίζουμε αριστερά στον ασφάλτινο δρόμο για 500μ περίπου.

Ξαφνικά σε κατεύθυνση δεξιά, ξεκινά πέτρινο μονοπάτι, απότομης κλίσης, μήκους 260μ και υψομετρικής διαφοράς 120μ. Στη συνέχεια ακολουθούμε κατηφορικό τεχνικό μονοπάτι εώς το 3,5 χλμ.

 Η διαδρομή μας οδηγεί σε ανηφορικό πεζοπορικό μονοπάτι 1300μ. και υψομετρικής 220μ., το οποίο οδηγεί στα Άνω Κυκλώπεια Τείχη, της παλιάς επαρχίας της Κράνης. Έχουμε ήδη διανύσει 5 χλμ και συνεχίζουμε τη διαδρομή μας τρέχοντας παράλληλα με τα τείχη. Στο επόμενο χιλιόμετρο του αγώνα συναντάμε τον 1ο Σταθμό Τροφοδοσίας (νερό, μπανάνες, σταφίδες).

Με ανηφορική πορεία, μήκους 1 χλμ περίπου, σε τεχνικό πετρώδες τεραίν, μπαίνουμε σε  πευκοδάσος. Η διαδρομή ξετυλίγεται στη σκιά του δάσους μέχρι να φτάσουμε σε χωματόδρομο. Εκεί κατευθυνόμαστε αριστερά εντός του οικισμού των Ραζάτων, περίπου στο 8 κμ και συνεχίζουμε δεξιόστροφα ανηφορικά προς το εκκλησάκι της Αγ.Παρασκευής. Στο ψηλότερο σημείο του μονοπατιού και έχοντας ήδη διανύσει 12000μ του αγώνα, συναντάμε το 2ο Σταθμό Τροφοδοσίας (νερό, ηλεκτρολύτες, μπανάνες, σταφίδες) και το Σημείο Ελέγχου. Η θέα από εδώ είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Εάν είμαστε τυχεροί και ο καιρός είναι καλός, τότε από το σημείο αυτό θα αντικρίσουμε όλο το Νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Έχοντας πάρει δυνάμεις από την απεραντοσύνη του διασχίζουμε κατηφορίζοντας περίπου  900μ και 426μ υψομετρικής διαφοράς.
Στα 14000μ συναντάμε τον 3ο Σταθμό Τροφοδοσίας και συνεχίζουμε για ακόμη 2,5 χλμ, σε κοινή πορεία πλέον με τον αγώνα των 10 χλμ. (16500μ στο σύνολο). Η διαδρομή αυτή των 2,5 χλμ περνάει από τεχνικό κατηφορικό μονοπάτι, μήκους 1200μ., που καταλήγει σε αγροτικό δρόμο μικρής κατηφορικής κλίσης. Στο τέλος του αγροτικού δρόμου, συναντάμε το τελευταίο ανηφορικό κομμάτι, μήκους 50 μέτρων, το οποίο μας οδηγεί στα Κάτω Κυκλώπεια Τείχη. Η διαδρομή ολοκληρώνεται με την επιστροφή μας, μέσω του περιμετρικού χωματόδρομου της Λιμνοθάλασσας του Κουτάβου. Ο τερματισμός απέχει πια μόνο 2200μ !
ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΓΩΝΑ


O αγώνας των 10 km  θα υποστηρίζεται από   1 σταθμό όπου θα παρέχονται κατά περίπτωση νερά,  μπανάνες, σταφίδες, ενώ των 19500 km  από 3 αντίστοιχους σταθμούς (ο ένας ο 1ος είναι κοινός και για τους δύο αγώνες και απαντάται στο 4km για το 10άρι και στο 6km για το 19μισάρι) . Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται οι αθλητές να φέρουν το προσωπικό τους παγούρι για ανεφοδιασμό νερού από τους σταθμούς (καθώς θα υπάρχει δεξαμενή τροφοδοσίας) λόγω των απαιτήσεων της διαδρομής.
                        
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ- ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΕΙΣ


Οι αγώνες των 10 και 19500 
km  απαιτούν διαχείριση δυνάμεων. Στόχος θα πρέπει να είναι ο τερματισμός χωρίς καταπόνηση και τραυματισμό και η απόλαυση των πραγματικά εντυπωσιακών διαδρομών. Οι δρομείς οφείλουν να κινούνται σε έδαφος σταθερό, προσέχοντας τα πατήματά τους ακολουθώντας πάντα τις ενδείξεις και τα σημάδια της διαδρομής. Σε περίπτωση που προχωρώντας δεν εντοπίζουν σημάδια καλό είναι να επιστρέψουν στο σημείο όπου παρατήρησαν την τελευταία ένδειξη/σήμανση και να ξεκινήσουν εκ νέου από εκεί την διαδρομή, καθώς κινδυνεύουν να χαθούν και να καθυστερήσουν πολύ να τερματίσουν.

Θα πρέπει να φοράνε μακρύ κολάν ώστε να αποφευχθούν γδαρσίματα από τσουκνίδες και θάμνους, παπούτσια κατά το δυνατό τρακτερωτά ώστε να μην γλιστρούν, πολλών δε αν έχει προηγηθεί βροχή, γυαλιά και καπέλο αν έχει ήλιο. Οι διαδρομές δεν προσφέρονται για προσπεράσεις παρά μόνο στα δρομικά ους κομμάτια όπου υπάρχει και ο σχετικός χώρος. Επειδή σε ένα τμήμα οι δύο αγώνες ακολουθούν κοινή διαδρομή, στα στενά σημεία  των μονοπατιών ή μη έμπειροι δρομείς υποχρεούνται να παραμερίζουν προκειμένου να προσπερνούν οι δρομείς που κινούνται με ταχύτητα ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα. Όταν κάποιος αθλητής ειδοποιείται ότι πρέπει να κάνει στην άκρη για να προσπεραστεί, θα πρέπει να παραμείνει στην ανηφορική (εσωτερική) πλευρά της πλαγιάς.


Απαγορεύεται η παρουσία σκύλων που ενδεχομένως συνοδεύουν κάποιους αθλητές
Επισημαίνεται ότι οι δρομείς τρέχουν και στους δύο αγώνες αποκλειστικά με δική τους ευθύνη. Οι διοργανωτές δεν ευθύνονται για τυχόν τραυματισμούς ή ατυχήματα ούτε για προβλήματα υγείας των συμμετεχόντων που πιθανά να εκδηλωθούν κατά την διαδρομή. Οι αθλητές υποβάλλοντας την αίτηση συμμετοχής, δηλώνουν ότι γνωρίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν στο ορεινό περιβάλλον και βεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και τους επιτρέπει να αγωνιστούν, έχουν δε πρόσφατα εξεταστεί από γιατρό γι αυτό το θέμα. Δεν πρόκειται ωστόσο να ζητηθεί από κανέναν αθλητή να προσκομίσει ιατρική βεβαίωση. Οι ίδιοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν τακτικά σε ιατρικό προληπτικό έλεγχο, ώστε να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας τους. Οι διοργανωτές αποποιούνται κάθε ευθύνη σχετικά με τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών, οι οποίοι θα πρέπει να συμπεριφερθούν υπεύθυνα σε σημεία της διαδρομής όπου ο κίνδυνος πτώσης με δυσάρεστα ή μοιραία αποτελέσματα είναι αυξημένος, καθώς και κάθε οικονομικής ευθύνης σε περίπτωση εξωτερικής βοήθειας σε οποιονδήποτε αθλητή.

Ο αγώνας των 10 
km  είναι βατός και για αρχάριους ορεινούς δρομείς ή περιπατητές. Ο αντίστοιχος των 19500 km συνίσταται για εκείνους που διαθέτουν εμπειρία στο συγκεκριμένο άθλημα, καθώς παρουσιάζει υψηλό βαθμό δυσκολίας και σημεία που χρίζουν προσοχής και γνώσης.

Οι αθλητές οφείλουν να σέβονται το περιβάλλον στο οποίο κινούνται. Τυχόν απορρίμματα, τοποθετούνται αποκλειστικά  στους κάδους ή στις σακούλες απορριμμάτων των στάσεων και μόνο εκεί.  Απαγορεύεται  ρητώς η απόρριψη αντικειμένων στα υπόλοιπα σημεία της διαδρομή και συνεπάγεται αυτόματα την ακύρωση-αποκλεισμό όποιοι δρομέα  δεν τηρεί τον κανονισμό
Κάθε αθλητής φέρει τον αριθμό αγώνα, στον οποίον και θα αναγράφονται τα τηλ επικοινωνίας των διοργανωτών, τον οποίο και είναι υποχρεωμένος να έχει πάνω σε εμφανές σημείο στην εμπρόσθια όψη της μπλούζας του. Ο αριθμός πρέπει να παραμείνει σε όλη τη διάρκεια του αγώνα χωρίς να διπλωθεί, αποκρύβοντας έτσι οποιοδήποτε στοιχείο αναγράφεται πάνω στον αριθμό (χορηγοί, λογότυπα κλπ). Η σήμανση της διαδρομής είναι προσωρινή, με στόχο την εξυπηρέτηση των αθλητών και μετά τον αγώνα αφαιρείται. Επιτρέπεται η χρήση μπατόν πεζοπορίας. Επίσης, επιτρέπεται η κατοχή και χρήση χάρτη, πυξίδας, GPS, κινητού τηλεφώνου ή ασυρμάτου (VHF).

 Η μοναδική ποινή που επιβάλλεται σε όλα τα παραπτώματα & παραβιάσεις κανονισμού, είναι ο αποκλεισμός/αποβολή. Επιβάλλεται σε: 1) ρύπανση διαδρομής, 2) κοψίματα διαδρομής shortcuts), 3) ανάρμοστη συμπεριφορά προς το προσωπικό τη διοργάνωσης, 4) η οποιαδήποτε άλλη κολάσιμη συμπεριφορά.


Η διοργανωτές αναλαμβάνουν να επιτηρούν τη διαδρομή του αγώνα με εξειδικευμένα στελέχη σε θέματα ασφάλειας, διάσωσης και παροχής ιατρικής βοήθειας στους αθλητές που θα βρεθούν σε ανάγκη. Σε περιπτώσεις όπου το προσωπικό ασφάλειας και οι κριτές υποδείξουν στους αθλητές ότι πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση για λόγους ασφάλειας, οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να υπακούσουν. Άρνηση συμμόρφωσης σημαίνει αποκλεισμό. Θα υπάρχει δυνατότητα ιατρικής φροντίδας από εξειδικευμένο προσωπικό που θα αντιμετωπίσει τα  προβλήματα των αθλητών. Εφόσον γιατρός του αγώνα γνωματεύσει ότι κάποιος αθλητής βρίσκεται σε κακή κατάσταση και αδυνατεί να συνεχίσει, τότε ο αθλητής υποχρεούται να παραδώσει τον αριθμό του.

 Αν παραστεί ανάγκη (εξαιρετικά επικίνδυνες καιρικές συνθήκες), οι Διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να τροποποιήσουν τη διαδρομή ή και να αναβάλλουν για μικρό χρονικό διάστημα την εκκίνηση, προκειμένου να μη θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών. Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ματαιωθεί ο αγώνας, άσχετα με το πόσο ακραίες καιρικές συνθήκες επικρατούν στην περιοχή. Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης των κανονισμών διεξαγωγής του αγώνα, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση.

ΥΨΟΜΕΤΡΟ 10 ΧΙΛ

ΧΑΡΤΗΣ 10ΧΙΛΥΨΟΜΕΤΡΟ 19,5 ΧΙΛ

ΧΑΡΤΗΣ 19.5 ΧΙΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου